Myanmars politiske klima

Et statskup i Myanmar startede om morgenen d. 1. februar 2021, hvor de demokratisk valgte medlemmer af  den ledende ”Nationale Liga for Demokrati” (NLD) blev kuppet af Tatmadaw, Myanmars militær. Tatmadaw udråbte straks et års undtagelsestilstand og erklærede, at magten var overgået til Forsvarschef General Min Aung Hlaing. Pandemiens første, anden og tredje bølge sammen med militærkuppet har skubbet Myanmar helt ud til kanten, hvor landet er i fare for total opløsning. I løbet af de sidste seks måneder har utallige organisationer forladt Myanmar pga. ustabiliteten ovenpå kuppet og pandemien. Mange hjælpeorganisationer har ramt muren og landet har lukket grænserne, så nødhjælp ikke har kunnet nå frem. Nu hvor der er så få organisationer i landet til at hjælpe med medicin, mad og anden bistand, har vi set mere desperation, sult, kriminalitet, fattigdom, arbejdsløshed og også mere menneskehandel end nogensinde før. Herunder noget om, hvad vi har været vidne til i Myanmar i de kvarterer, hvor vi arbejder:

Enhed i Myanmar

I over 60 år har forskellige etniske grupper i Myanmar bekriget hinanden. Men siden militærkuppet begyndte, har vi set skellene mellem folkegrupperne blive udvisket, vi har set dem stå sammen som ét overfor militærjuntaen. Vi håber, at enheden vil fortsætte, og at nationen herefter for altid vil stå forenet. Se venligst nedenstående artikel for mere information om dette:

thediplomat.com/2021/02/myanmars-ethnic-groups-join-together-to-reject-military-rule/

  Hungersnød og fødevaremangel

Det økonomiske og sociale sammenbrud har ført til en udbredt underernæringskrise blandt landets børn. Familierne mister jobs efterhånden som flere og flere fabrikker lukker ned. For tiden er den eneste mulighed, udover at sælge børnene til menneskehandlere eller selv stå for at prostituere deres børn, at samle affald og flasker til genbrug. Yangon er Myanmars største industriområde, hvor der ligger over 850 fabrikker. Nu er over 80% af disse fabrikker lukket og tusindvis af mennesker er blevet arbejdsløse med desperation og økonomisk ruin til følge. Familier vil gøre hvad som helst for at tjene lidt og må ofte sælge deres børn til prostitution. På grund af alt dette har vi forhøjet vores daglige madprogram i de værst ramte områder til, at vi nu deler 5000 daglige måltider ud i stedet for de 3000, vi delte ud før. Vores tilstedeværelse i disse områder bliver vigtigere og vigtigere.

En stigning i vold

På trods af dette udbrud af anarki, hungersnød og kriminalitet, fortsætter vores personale ufortrødent med at arbejde midt i det hele, selvom mange af vores centre ligger midt i de værst ramte områder. Mange af vores folk har før oplevet traumer under tidligere perioder med militærdiktatur, hvilket gør det endnu sværere for dem at stå i det og være der for folkene i vores områder. Men gennem det hele har de stået fast og arbejdet trofast og målrettet for at sikre, at deres samfund ikke skal kollapse helt under dette jerngreb.

Fængselsarbejde

Der sidder 12.000 politiske fanger i Insein-fængslet i Yangon. De var alle tidligere en del af Myanmars elite: Tidligere politikere, kendisser og velhavende forretningsfolk. Også mange unge politiske demonstranter sidder fængslet her under kummerlige forhold. Det berygtede Insein-fængsel blev bygget, dengang Storbritannien var kolonimagt i landet. Fængslet har officielt plads til 5.000 indsatte, men der sidder 12.000 nu. Mange af de rigtige kriminelle, der var indsat her før, er blevet løsladt for at gøre plads til de nye politiske fanger, hvilket gør den udbredte kriminalitet i landet endnu værre.

Gud har gennem vort lokale netværk åbnet en dør, så vi har kunnet bringe 2000 bibler ind i fængslet. Disse er blevet uddelt som litteratur blandt fangerne. Dette har været en fantastisk mulighed for at sprede evangeliet og bringe håb til disse mennesker, som har mistet alt håb og tiltro til frihed og fremtid i Myanmar.

Vil du være med til at bede for, at når fangerne læser Guds ord, må de blive berørt og opleve omvendelse og frelse. Bed også om, at vi må få mulighed for at komme ind med endnu flere bibler i Insein-fængslet, således at alle fanger må have adgang til Guds ord i deres celler.

Her er en video, der viser fængslet INDEN borgerkrigen brød ud: